راز جوان ماندن قلب مرحوم آیتالله کوهستانی
آیتالله کوهستانی(ره) را برای مداوا به تهران آوردند، آزمایشهای زیادی انجام شد، پزشکان پس از انجام معاینات چیز عجیبی مشاهده کردند آزمایشها نشان میداد، همه اعضای ایشان پیر است، ولی قلب او جوان ...
حوزه نیوز: ذکر و آثار آن، مضامین دعای هفتمین روز ماه مبارک رمضان را تشکیل میدهد که حجت الاسلام والمسلمین عرفان به شرح مختصری از آن پرداخته است.
اللَّهُمَّ أَعِنِّي فِيهِ عَلَى صِيَامِهِ وَ قِيَامِهِ وَ جَنِّبْنِي فِيهِ مِنْ هَفَوَاتِهِ وَ آثَامِهِ وَ ارْزُقْنِي فِيهِ ذِكْرَكَ بِدَوَامِهِ بِتَوْفِيقِكَ يَا هَادِيَ الْمُضِلِّينَ.
خدایا در این روز، بر روزهها و قیام شبانه، مرا کمک کن و مرا از بیهودگی و گناهان بر کنارم دار و یاد خودت را پیوسته، روزی من کن، به توفیق خودت ای هدایت کننده گمراهان.
«وارزقنی فیه ذکرک بدوامه»، «خدایا یاد خودت را پیوسته، روزی من کن»، همه انسانها، گاه گاه، به یاد خدا میافتند ولی باباطاهر چه خوب گفته است که « خوشا آنان که الله یارشان بی به حمد و قل هوالله کارشان بی».
* انواع ذکر
در معارف اسلامی، ذکر دو نوع است: «ذکر زبانی و ذکر قلبی.».
ذکر زبانی یعنی این که فرد به صورت آشکار، اذکار الهی را بر زبان جاری کند.
حضرت علی(ع) میفرماید: « مَن أحَبَّ شيئاً لَهِجَ بِذِكرِهِ ». یعنی کسی که چیزی را دوست داشته باشد نامش را پیوسته، ذکر میکند. (تضیف غررالحکم و دررالکلم ص65) در دعای کمیل نیز میخوانیم: «والجْعَل لِسانِی بِذکرکَ لَهِجا» خدایا زبان مرا به ذکر خودت گویا کن، یعنی پیوسته و همواره مشغول ذکر تو باشم از این جمله امیرالمومنین(ع) متوجه میشویم، ذکر زبانی دارای اهمیت میباشد که حضرت آن را از خداوند درخواست میکند.
* ذکر قلبی
مهمتر از ذکر زبانی، ذکر قلبی است «ذکر قلبی»، یعنی انسان در قلب به یاد خدا باشد، حال در چه جایی باید به یاد خدا باشیم؟ اول در هنگام گناه، دوم در هنگام تنهایی و بحران، به شهید قرنی در زمان تبعید گفتند؛ شما از تنهایی ناراحت نیستید؟ جواب داد: خدا با من است و تنها نیستم.
در جنگ احد، که مسلمانان شکست خوردند، ابوسفیان و یارانش فریاد میزدند و میگفتند: اِنَّ لنَّا عُزی و لا عُزی لَکُم. مسلمانان با دستور پیامبر(ص) جواب دادند: «اللهُ مَوْلانا وَلا مَوْلي لَكُمْ». ما تنها نیستیم و سرپرست داریم و خداوند سرپرست ما میباشد.
سومین مورد ذکر قلبی، هنگام غرور و قدرت است، متوجه شدن به خدا در لحظاتی که انسان به قدرت و جایگاهی رسیده و یا دارای تمکن مالی و قدرت جسمی و ... است، حضرت سلیمان در اوج قدرت، به یاد خدا بودند و با این که جن و انس از او اطاعت میکردند، لحظهای از یاد خدا و قدرت بی انتهای او غافل نبودند. اگر کسی این طور شد وقتی به قدرت برسد. یاد خدا مانع لغزش او خواهد بود.
* آثار ذکر خدا
ذکر خدا آثار زیادی دارد که به 10 مورد آن اشاره میشود
«آرامش»: اولین اثر ذکر خدا است «اَلا بِذِکرالله تَطمَئِنُ القُلوب» سوره رعد آیه 28. آگاه باشید تنها با یاد خدا، دلها آرامش مییابد.
«محمد حسین پیرو اصفیا» از اولیا الهی و از دوستان پدر آیتاللهالعظمی بهجت و دارای مقامات در فومن گیلان بودند و کتابی با نام «ای بشر بدان که چیستی؟» نگاشته بود و برای کتاب خود قیمتی، گذاشته بود که هیچ کس، این قیمت را در جهان قرار نداده بود.
نوشته بود قیمت کتاب یک «لاالهالاالله»؛ میباشد یعنی هر کسی یک «لاالهالاالله» میگفت؛ کتاب را به او میداد. آیتالله بهجت نقل میکند، نزدش رفتم و سوال کردم چطور هستید؟ جواب داد: «خدا داریم چه غم داریم!» این آرامش است که دینداران به آن نایل آمدهاند.
آیتالله کوهستانی(ره) را برای مداوا به تهران آورند، آزمایشهای زیادی ا نجام دادند، چیز عجیبی مشاهده کردند آزمایشها نشان میداد که همه اعضای ایشان پیر است، ولی قلب او جوان میباشد و این در اثر ذکر و یاد خدا است، حتی اثر خود را در وجود ظاهری و قلب او نیز میگذارد.
* لذت
دومین اثر ذکر خدا، «لذت» است، امیرالمومنین(ع) میفرمایند: « الذِّكرُ لَذَّةُ المُحِبّينَ » (تضنیف غررالحکم و دررالکلم ص189)، فردی که خدا را با زبان و قلب خود ذکر میکند، به مرور زمان حلاوت و شیرینی آن را در کام خود احساس میکند.
* ذاکر تشنه نمیمیرد
سومین اثر ذکر، این است که، ذاکر خداوند، به طور طبیعی تشنه نمیمیرند، در حالی که همه انسانها به غیر از، ذاکرین، تشنه جان میدهند.
« قَالَ النَّبِيُّ ص كُلُّ أَحَدٍ يَمُوتُ عَطْشَانَ إِلَّا ذَاكِرَ اللَّهِ، مستدركالوسائل ج : 2 ص : 156»، هر کسی، تشنه میمیرد مگر کسانی که ذاکر خدا هستند.
* دیگران به یاد او هستند
چهارمین اثر، ذکر خدا، این است که اگر کسی ذاکر خدا شد، خداوند ذکر او را در بین مردم قرار میدهد.
مَنِ اشْتَغَلَ بِذِكْرِ اللَّهِ طَيَّبَ اللَّهُ ذِكْرَهُ، (تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص188)، یکی از بهترین حالتهای انسان این است که دیگران از او به خوبی یاد کنند، از مهمترین آثار ذکر خدا این است که خداوند کاری می کند که دیگران به خوبی این فرد را یاد کنند، دیگران نام او را به پاکی میبرند.
* دچار بلا نمیشود
پنجمین مورد اثر ذکر، این است که، ذاکر خدا، گرفتار بعضی از بلاها مثل صاعقه نمیشود
بعضی از بلاها، عجیب و شگفتآور است و خداوند آن بلا را نصیب ذاکرین نمیکند مثل صاعقه.
در روایت نقل شده است: امام صادق(ع) میفرماید: «الصَّاعِقَةُ تُصِيبُ الْمُؤْمِنَ وَ الْكَافِرَ وَ لَا تُصِيبُ ذَاكِراً»، (بحار ج56 ص376)، صاعقه نصیب مومن و کافر میشود، اما به ذاکر خدا اصابت نمیکند.
* نگاه خداوند به ذکر
نگاه متقابل خداوند به ذاکر، ششمین اثر ذکر خدا میباشد، خداوند میفرماید: « فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ» (بقره 152)
پس به یاد من باشید تا به یاد شما باشم. در دعای جوشن کبیر نیز آمده است: «یا خیر ذاکر و مذکور» خداوند هم ذاکر است (یاد کننده) و هم مذکور است، وقتی ما خدا را یاد میکنیم، ما ذاکریم و خداوند مذکور.
وقتی خداوند ما را یاد کرد، خداوند ذاکر و ما مذکور میشویم، وقتی خدا ما را یاد کرد، در حقیقت بالاترین جایگاه انسانیت نصیب ما میشود.
* زنده دل کیست
زنده دل شدن، هفتمین اثر ذکر است در تحقیقی که در ادبیات عرفانی فارسی صورت گرفته حدود سیصد پسوند یا پیشوند برای «دل» یافتهاند.
(بزدل،کوردل، زندهدل، سنگدل، نرمدل، دلمرده، و غیره...)، یکی از پسوندهای دل، «دلزنده»، میباشد: حضرت امیرالمومنین(ع) میفرماید: «فِیالذِکر حَیاةالقلوب» (تصنیف غررالحکم و دررالحکم ص189)
در ذکر گفتن، قلبها زنده میشوند، همانگونه که آب، باعث حیات و زنده بودن طبیعت است، ذکر نیز سبب حیات روحی و معنوی انسان میشود، کسانی که از ذکر خدا غافل میشوند، وجود معنوی و قلبی آنها همچون کویر تشته و سوزان است.
* درمان دردها
درمان دردها، هشتمین اثر ذکر را تشکیل داده است.
قرآن میفرماید: « فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَّهُ مَرَضًا وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ » (بقره آیه 10) همانطوری که جسم مریض میشود، قلب نیز مریض میشود. گناه باعث میشود که دل ما مریض شود و زنگار آن را بگیرد، در این حالت به خدا، جامعه خانواده و ... بیتوجه میشویم. دوای بیماری دلها، ذکر خدا است حضرت میفرماید: «ذکر الله شفاءُالقلوب» ذکر خدا، قلبها را شفا میدهد، ذکر و یاد خدا سبب میشود که دلها صیقل پیدا کنند و شفاف شوند. ذکر خدا همچون آبی زلال، ناپاکیها را از قلب و روح میزداید و به انسان برای درک درست هستی کمک میکند.
* دوری از شیطان
نهمین اثر ذکر، دور کردن شیطان از انسان ذاکر است، قرآن میفرماید: « إِنَّ الَّذینَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّیْطانِ تَذَکَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُونَ»(سوره اعراف آیه 201)، پرهیزکاران هنگامی که گرفتار وسوسههای شیطان شوند، به یاد خدا میافتند و در پرتو حق، ناگهان بینا میشوند.
این وسوسهها شامل وسوسههای شیاطین جن و انس میشود، کسی که به یاد خدا باشد، به حرف هر کسی گوش نمیکند، در هنگام عصبانیت، تصمیم نمیگیرد و...، شیاطین به شیوههای مختلف تلاش می کنند تا انسان را از مسیر مستقیم الهی منحرف کنند، ولی ذکر و یاد خدا وسیلهای است برای ماندن انسان در مسیر مستقیم.
* محبوب خداوند
دهمین مورد اثر ذکر خدا، این است که محبوب خداوند قرار میگیرد، امام صادق(ع) میفرماید: مَن اَکثَرَ ذِکراللهِ اَحبه. (بحار ج66 ص349) یعنی کسی که ذکر زیاد خدا را بگوید، متقابلا خدا هم او را دوست خواهد داشت.
* فراز دیگر دعا، دوام ذکر
« وارْزُقْنی فیهِ ذِكْرَكَ بِدوامِهِ » در این فراز، ما از خداوند، دوام ذکر را نیز طلب میکنیم امیرالمومنین(ع) میفرماید: «المومن دائمالذکر» (تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص90) مومن دائمالذکر است.
بعضی از انسانها وقتی گنبدی را میبینند، به یاد خدا میافتند، ولی فرد مومن دائماً به یاد خداست، هر کاری که میخواهد انجام دهد اول فکر میکند که آیا این عمل مورد رضایت خداست، یا نه؟ همین امر باعث میشود که در زندگی خود کمتر دچار اشتباه و لغزش شود.
امام سجاد(ع) میفرماید: اسئلک اَنْ تُصلی علی محمدٍ و آل محمد و اَنْ تَجْعَلنی مِمَن یُدیم ذِکرکَ، (صحیفه علویه ص189)
خدایا مرا از کسانی قرار بده که پیوسته به یاد تو هستند.
کسی که به یاد خدا باشد، سعی می کند از افراد ناتوان و فقیر دستگیری کند.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته
:: بازدید از این مطلب : 3739